De regels rondom bijtelling veranderen weer. Voor zakelijke rijders betekent dit elk jaar opnieuw puzzelen. Wat houdt de bijtelling precies in en wat betekent dit voor jou in 2025 en daarna?

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een bedrag dat wordt toegevoegd aan je belastbaar inkomen wanneer je een zakelijke auto ook privé gebruikt. Dit komt omdat het privégebruik van een zakelijke auto als een extra belastingvoordeel wordt gezien. Het bedrag dat je aan bijtelling moet betalen, is afhankelijk van de fiscale waarde van de auto en het geldende bijtellingspercentage.

De wijzigingen in 2025

  • 2025: Stijging van het bijtellingspercentage per 1 januari 2025: Voor elektrische auto’s stijgt het bijtellingspercentage van 16% naar 17%. Dit geldt alleen voor het gedeelte van de fiscale waarde dat onder de € 30.000 ligt. Daarboven blijft het 22% bijtelling.

En daarna:

  • Afbouw van de bijtellingskorting: De afgelopen jaren genoten elektrische auto’s van een gunstig bijtellingspercentage. Helaas komt daar in 2026 een einde aan. In 2024 en 2025 is het nog mogelijk om te profiteren van deze korting, maar vanaf 2026 wordt de bijtelling voor alle leaseauto’s ongeacht de brandstofsoort gelijkgetrokken.
  • Vanaf 1 januari 2026 geldt voor alle auto’s een bijtellingspercentage van 22% over de volledige fiscale waarde van de auto.

Geen bijtelling betalen? Zo doe je dat!

Wil je helemaal geen bijtelling betalen? Dat kan! Je moet dan wel kunnen aantonen dat je je auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Dit doe je door een zogenaamde ‘verklaring geen privégebruik’ aan te vragen bij de Belastingdienst.

Let op: Ook al hoef je niet elke rit officieel bij te houden, het is sterk aan te raden om een logboek bij te houden. Bij een controle van de Belastingdienst moet je namelijk kunnen aantonen dat je je aan de 500 kilometer-grens gehouden hebt.

Wat moet je bijhouden in je logboek?

  • Begin- en eindadres: noteer waar je je rit start en waar je hem beëindigt.
  • Datum: zet de datum van elke rit erbij.
  • Kilometerstand: noteer de kilometerstand aan het begin en einde van elke rit.
  • Aantal gereden kilometers: bereken het aantal gereden kilometers.
  • Zakelijk of privé: geef aan of de rit zakelijk of privé was.

De gevolgen van een onjuiste registratie

Als de Belastingdienst bij een controle vaststelt dat jouw ritregistratie niet klopt, kun je een boete krijgen. Het is daarom belangrijk om je logboek zorgvuldig bij te houden.

Tip: Gebruik een spreadsheet zoals Excel om je logboek bij te houden. Zo kun je gemakkelijk alle gegevens overzichtelijk weergeven. Nog makkelijker is een rittenregistratiesysteem. Vraag Fleetcompass naar de mogelijkheden.

Tot Slot

De regels rondom bijtelling kunnen ingewikkeld zijn. Door je goed voor te bereiden en je aan de regels te houden, voorkom je onaangename verrassingen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren.

Wil je meer weten over een specifiek onderdeel van de bijtelling? Stel je vraag gerust!