Wie een energiezuinige auto aanschaft of gaat leasen, kan gebruikmaken van allerlei subsidieregelingen. Als het potje echter leeg is, houdt het op. Dus het is zaak niet te lang te wachten. Wat zijn de mogelijkheden in 2023?

MIA

Om te beginnen is er de Milieu-investeringsaftrek, oftewel MIA. Wie als ondernemer een investering doet die het milieu ten goede komt, bijvoorbeeld in een elektrische taxi of bestelwagen, kan deze zaken indienen als aftrekpost van maximaal 45 procent. Daarbij worden wel verschillende voorwaarden gehanteerd. Zo mag de betreffende auto of bestelwagen niet ouder zijn dan 6 maanden en niet meer dan 6.000 km hebben gereden op het moment van aanschaf. Daarnaast dient de gedane investering binnen 3 maanden te worden aangemeld via de website www.rvo.nl. Na goedkeuring van de aanvraag volgt een meldingscode voor de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Vamil

Ook is er de mogelijkheid om vervroegd af te schrijven door middel van de Vamilregeling. Deze regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om maximaal 75 procent van het geïnvesteerde bedrag op elke gewenste wijze af te schrijven, oftewel vroeger of later dan het moment van aanschaf. Als je dus een flinke winst hebt gemaakt, kun je die wat drukken met een hoge afschrijving. En mocht je winst wat minder hoog zijn, dan kun je de aftrekpost dus doorschuiven naar een jaar waarin je hem optimaal kunt benutten. Voor meer informatie en het doen van aanvragen kun je eveneens terecht op de website www.rvo.nl.

SEBA

Wie kiest voor een elektrische bestelwagen, wat steeds meer ondernemers doen aangezien veel steden over enkele jaren alleen nog maar emissievrije bestelauto’s toe gaan laten in hun binnenstad, kan de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto aanvragen, kortweg SEBA. Deze subsidie heeft een hoogte van maximaal 5.000 euro. Er is echter wel een verschil met de eerdergenoemde MIA-regeling. Het dient namelijk om een nieuwe bestelwagen gaan, de datum van de eerste tenaamstelling dient gelijk te zijn aan de datum waarop de bedrijfsauto is ingeschreven bij de RDW. Ook moet de subsidie worden aangevraagd voordat de auto wordt besteld. Wie een nieuwe bestelwagen met elektrische aandrijflijn op het oog heeft, kan zowel gebruikmaken van de MIA- als de SEBA-regeling. Tenminste, zolang er geld in de pot zit, want hierbij geldt wel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wel is de hoogte van het maximaal uit te keren bedrag aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Aanmelden is mogelijk vanaf 10 januari.

EIA

Vervolgens is er de Energie-investeringsaftrek (EIA), die veel weg heeft van de MIA-regeling en van toepassing is op energiezuinige bedrijfsmiddelen. Ook een investering die onder deze regeling valt moet je aanmelden. In het kader van de EIA kun je 45,5 procent van het aanschafbedrag aftrekken.

U kunt EIA of MIA/VAMIL aanvragen bij financial lease van een nieuw bedrijfsmiddel. Bij operationele lease kan alleen de leasemaatschappij de EIA of MIA/VAMIL aanvragen.

SEPP

En dan noemen we nog de Subsidie Emissieloze Personenauto Particulieren (SEPP). Zoals de naam al zegt, is deze subsidie niet bedoeld voor ondernemers, maar voor particulieren. Wie als particulier dus een nieuwe of gebruikte EV op het oog heeft om te kopen of te leasen, kan daarbij een deel van de aanschafprijs terugkeren via deze subsidieregeling. Dit jaar bedraagt het uit te keren bedrag 2.950 euro in het geval van een nieuwe auto en 2.000 euro voor een gebruikte auto. Ook in dit geval geldt weer: op is op. Wees er dus snel bij als je plannen hebt om over te stappen naar een EV.