Eindelijk, je hebt je elektrische (lease)auto besteld! Maar hoe ga je hem thuis opladen? Het is natuurlijk erg fijn als je thuis kunt vertrekken met een volle accu. Dan hoef je onderweg minder gebruik te maken van prijzige snelladers. Kun je niet op eigen terrein een laadpaal laten plaatsen? Dan kun je een aanvraag doen voor een openbare laadpaal bij jou in de buurt. Wacht hier niet te lang mee, want het kan wel even duren voordat hij er ook daadwerkelijk staat én je er gebruik van kunt maken.
Aan welke voorwaarden moet er worden voldaan?
Voor een openbare laadpaal hoef je zelf niks te investeren. Om in Nederland in aanmerking te komen voor een openbaar oplaadpunt moet je wel voldoen aan een aantal eisen. Per gemeente kunnen de exacte eisen wel verschillen, dus informeer van tevoren even bij de gemeente om zeker te zijn van je kansen. Gelukkig kun je tegenwoordig op de gemeentelijke websites al voldoende informatie vinden. Houd in ieder geval rekening met de volgende mogelijke eisen:
- Je hebt een elektrische personen- en/of bedrijfsauto of een plug-in hybride. Mogelijk moet je dit aantonen middels een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst. Bij sommige gemeenten kun je alleen een laadpunt aanvragen voor een volledig elektrische auto.
- Een bepaalde minimale actieradius en/of een minimale accucapaciteit.
- Geen eigen terrein. Daaronder valt: een garage of een oprit, de mogelijkheid een parkeerplaats bij je huis te kopen of huren en een VVE-parkeergarage.
- In een straal van 200 tot 300 meter staat geen laadpaal.
Bij sommige gemeenten kun je niet alleen als bewoner een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen, maar ook als je er werkt. Controleer ook of het mogelijk is de aanvraag in te dienen als de auto nog niet op je naam staat, maar je al wel een koop- of leasecontract hebt getekend. Tussen aanvraag en plaatsing van de laadpaal kan zomaar vier tot meer dan zes maanden zitten. Staat er al een laadpaal binnen een cirkel van 200 of 300 meter, maar is deze een groot deel van de tijd al bezet? Dan kan de gemeente jouw aanvraag voor een laadpaal toch nog goedkeuren.
Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan?
Om een openbare laadpaal aan te vragen kun je het beste beginnen bij de website www.openbaarladen.nl om een aanvraag in te dienen. Openbaar laden is een onderdeel van Allego, die in opdracht van de meeste gemeenten de laadpalen installeert. Op de website kun je eenvoudig een aanvraag indienen voor een openbaar laadpunt. Je kijkt of je gemeente is aangesloten. Via de gemeentepagina kun je vervolgens een aanvraag doen voor een laadpaal om je elektrische auto op te laden in de openbare ruimte. Staat je gemeente er niet tussen? Neem dan contact op met je eigen gemeente of kijk even op de website. Bijna alle gemeenten hebben een pagina waarop uitgelegd staat hoe je een laadpaal kunt aanvragen.
Hoe nu verder?
Heb je een laadpaal aangevraagd? Dan beoordeelt Allego de aanvraag. Allego geeft aan dat je binnen twee weken te horen krijgt of je aanmerking komt voor een openbare laadpaal. Pas als de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden nemen ze deze verder in behandeling. Helaas heb je zelf geen zeggenschap over de exacte locatie van de openbare laadpaal, deze wordt bepaald aan de hand van gemeentelijke specifieke eisen. Denk hierbij aan parkeerdruk en reeds geplaatste of geplande laadpalen in de buurt.
Is de gewenste locatie bepaald? Dan is het aan de gemeente om definitief akkoord te geven op de opdracht. Omdat het gaat om een openbare ruimte moet er eerst een verkeersbesluit worden genomen door de gemeente. Het nemen van een verkeersbesluit duurt gemiddeld 8 weken.
Na akkoord van het verkeersbesluit wordt pas de aanvraag ingediend bij de netbeheerder voor een netaansluiting. Deze werkzaamheden moeten door de netbeheerder worden uitgevoerd en mag hier wettelijk 18 weken de tijd voor nemen. Is alles gereed voor de installatie van de openbare laadpaal? Dan wordt deze na oplevering grondig getest op de werking. Daarna kun je eindelijk gebruik maken van de laadpaal bij jou in de buurt, waar je uiteraard wel voor betaald. Het tarief op de laadpaal wordt bepaald door de partij die de laadpaal exploiteert, maar uiteraard wel in overleg met de gemeente. Samenvattend: van aanvraag tot realisatie van een openbare laadpaal kan tussen de 3 tot 12 maanden zitten. Dus wees op tijd met het aanvragen van een openbare laadpaal.
Geef een reactie